Zwarte Piet moet veranderen!

Zwarte Piet heeft me weer eens helemaal in een dilemma gebracht. Laat ik eerst even het volgende stellen: Als mensen zich gekwetst voelen door zwarte Zwarte Piet, zorg er dan voor dat ze zich niet meer gekwetst hoeven voelen. Verander Zwarte Piet zo dat iedereen er blij mee is. Nee, niet meteen, geef het nieuwe uiterlijk even de tijd om overal te laten landen, maar zorg daarna voor een leuk Sinterklaasfeest. Daarom ben ik zo verschrikkelijk trots op mijn stad Amsterdam. ‘Wij’ hebben het probleem opgelost! Je moet wel een hele slechte kwaadwillende fantasie hebben om in de roetveegpieten een blackface te zien. Iemand die tussen roetveegpiet en de mens met een donkere huidskleur nog enig verband ziet, lijdt aan zwartgallige azijnpisserij; die wil gewoon niet dat het Sinterklaasfeest blijft bestaan. Het Landelijk Platform Slavernijverleden heeft wat mij betreft dan ook compleet afgedaan. Ook de roetvoegpieten doen hen denken aan de slavernij omdat ze gekleed gaan als Spaanse zestiende eeuwse edellieden en die waren actief in de slavenhandel. Zo komen we er natuurlijk nooit! Dan kan niets. Dan zou zelfs een zwarte Piet in de traditionele kleren van de Ashanti niet kunnen, of als Toeareg of als Romein of als Atheense filosoof; allemaal hebben ze in het verleden geprofiteerd van slaven en de slavenhandel. Kom op zeg, platform, laat naar je kijken. Gelukkig is er heel weinig aandacht voor dit clubje azijnpissers.

Ik ben en blijf trots op onze Amsterdamse Pieten die de gemoederen hopelijk laten bedaren. Zij gaan het, hoewel we even aan dat nieuwe uiterlijk moeten wennen, vast helemaal maken in de toekomst. Maar helaas, niet overal volgt men het Amsterdamse voorbeeld. Er worden heus goede pogingen gedaan, maar in de meeste plekken buiten de Randstad, is het nog gewoon de aanstootgevende blackface. Kennelijk heeft men het daar iets moeilijker om van een afstandje te kijken, want zodra je even boven en naast en buiten je emoties gaat staan en je kijkt naar de traditionele Zwarte Piet, dan zie je iets dat je niet wil zien op een kinderpartijtje. Dan wordt je geconfronteerd met een personage die wel degelijk racistisch van aard is. Ondanks dat je zelf geen racist bent, hou je dan vast aan een racistisch fenomeen. Maar sommige mensen hebben kennelijk meer moeite om afstand te nemen en nog eens een tweede keer te kijken naar die vrolijke knecht van Sinterklaas. Gun die mensen wat meer tijd. Aan de overheid de taak om dat veranderingsproces overal in Nederland aan de praat te houden, net zolang totdat de aanstootgevende Piet verdwenen is. Laten we over iets dat zo gevoelig ligt mild zijn voor elkaar. Echt mild. Laat de fanatici erbuiten.

Voordat de afgelopen intocht begon afgelopen zaterdag, zijn bussen die naar Dokkum reden met anti zware Piet demonstranten klemgereden op de snelweg. Men voorkwam daarmee dat er tegen zwarte Piet geprotesteerd werd op de plek waarvandaan de intocht van Sinterklaas op tv werd uitgezonden. Ik weet niet precies wat ik ervan moet denken. Aan de ene kant vind ik het recht op demonstratie heel belangrijk. Aan de andere kant…die demonstratie…moet dat nou? Een volwassen protest voor en tegen volwassen mensen op een kinderfeest? Misschien heb ik in dit geval wel meer sympathie voor de Friese mensen die de bussen klemreden. Maar Friese mensen, probeer desalniettemin ook van een afstandje naar Zwarte Piet te kijken, dan kan je maar één conclusie trekken: Hij moet veranderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *