Weerbaarheid: #MeToo

Best een moeilijke discussie rond dat al of niet vermeende seksuele misbruik. Als een vrouw iemand van seksueel misbruik beschuldigd, dan werkt dat anders in mijn brein dan als een man slachtoffer zegt te zijn. Ik doe er niet lacherig over, heus niet, maar toch is het niet hetzelfde als een vrouw. Vrouwen horen in mijn denkraam dichter bij ‘slachtoffer’ dan mannen. Als een man slachtoffer zegt te zijn, dan denk ik al meteen: Maar waarom liet je het dan toe? Terwijl die vraag ook aan vrouwelijke slachtoffers gesteld kan worden. Bij vrouwen is dan het weerwoord dat een man veel sterker en veel machtiger is. Dat maakt een vrouw tot een makkelijker slachtoffer dan een man. Als een man slachtoffer is, dan trek je je wenkbrauwen op. Was het dan soms een misbruikt jongetje? Nee, een volwassen kerel. Een jonge, sterke in de bloei van zijn leven verkerende kerel. Gênant, op de één of andere manier. Maar ik ben geen zedeprediker dus als hij zegt misbruikt te zijn, dan hoeft niemand zich iets gelegen te laten liggen aan mijn verwarde brein. Goed, Jelle Brand Corstius werd jaren geleden op een hotelkamer op vijfentwintigjarige leeftijd misbruikt.

Waarom vertelt hij dat nu pas? Oké, door #MeToo komen veel misbruikte slachtoffers met hun verhaal. Dat kan voor Brand Corstius een reden zijn geweest om ermee naar buiten te komen. Aan de andere kant: Het is zo verschrikkelijk gênant. Waarom zo in het openbaar? Goed als je een onschuldig jongetje was en er een grote boze meneer kwam die aan je pielemoos zat, oké. Maar hier gaat het om een kerel van boven de twintig. Over een man die elke tien seconden wel aan seks denkt. Inmiddels is ook de vermeende dader op de proppen gekomen. Nou niet direct op het eerste gezicht een oppermachtige, in de miljoenen zwemmende, narcistische, machtsmisbruikende rotzak met een overkokend libido. Zeker niet. Gijs van Dam komt op mij over als de redelijkheid zelve. Moet dit nou allemaal in de media uitgevochten worden? Wat zetten ze zich enorm te kijk. Jelle Brand Corstius voorop. Gijs van Dam moest wel volgen. Ik heb last van diepe plaatsvervangende schaamte. Mannen hou erover op! Ga samen een biertje drinken en los het op. Nu gaan ze het allemaal nog voor de rechter brengen ook. Wat een enorm geklootviool. Wees een kerel!

Ik ga niet meer over die mannen nadenken. Laten we het over vrouwen hebben. Vrouwen willen machtsmisbruikende mannen veranderen. Dat gaat maar ten dele gebeuren. Mannen die niet misbruiken voelen zich schuldig. Mannen die wel misbruiken, misbruiken nog steeds. Een ander veranderen is altijd maar een deel van de oplossing. Je kan ook elk grensoverschrijdend gedrag met wetten reguleren maar dat doet geen recht aan de vrije mens en brengt meer kwaad dan goed. De oplossing is dat slachtoffers veranderen; dat ze voorkomen dat ze slachtoffer worden. Dat betekent werken aan weerbaarheid. Het betekent anders kijken naar mannen met macht. Dat is de oplossing. Over Weinstein en andere machtmisbruikers wordt nu heel kwalijk gesproken en gedacht, maar ik weet heel erg zeker dat er heel wat vrouwen zijn die zonder wroeging terugkijken op hun omhooggepijpte carrière. Laten we zeggen dat dat van alle tijden is. Voor de vrouwen die makkelijk slachtoffer worden; zorg dat je dat niet wordt, of, in ieder geval, minder makkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *