Met Asha ten Broeke ben ik het zelden eens. Zij vindt dat mensen die zich in de #metoo hype als slachtoffer aanmelden, zonder meer geloofd moeten worden. Het zal me wat worden! Of men zich presenteert als slachtoffer, zegt nog niets over het feit of je een manipulator bent. Zegt niets over de omstandigheden waaronder je slachtoffer zegt te zijn geworden. Mensen zomaar geloven die zeggen dat ze slachtoffer zijn is niet alleen naïef, het is fout; heel erg fout. Het druist frontaal tegen de rechtstaat in. Asha ten Broeke nam ik al niet serieus, maar na haar laatste artikeltje neem ik haar nooit meer serieus. Van Elma Drayer had ik, daarentegen, wel een hoge pet op. Weliswaar kiest ze in man-vrouw discussies rücksichtslos voor de vrouw, maar meestal vind ik dat wel oke. Misschien dat ik het er niet helemaal mee eens ben, maar kom op, voor negentig procent vaak wel.
Vandaag schrijft ze over Melissa Farley, de anti-prostitutie goeroe, en terwijl ik Drayers column lees, bekruipt me een gevoel dat Drayer niet helemaal doorheeft dat Farley (net als #metoo), een hype vertegenwoordigd vanuit de Verenigde Staten die onze relatieve seksuele vrijheid aan banden aan het leggen is. Heus ik ben geen verstokte vreemdganger en al helemaal geen vrouwenverslindende Casanova. Helemaal niet. Maar ik zie wel hoe Nederland, na een periode van vrijheid, langzamerhand bedekt wordt met een deken van schaamte en preutsheid. Ik zie dat men langzaam steeds minder vrij wordt. Een psychologe, onderzoekster uit Amerika, die iets beweert over seks, daar zet ik al meteen mijn vraagtekens bij. Ik ken het onderzoek van Farley niet, maar wantrouwen doe ik het wel. Na Diederik Stapel en Roos Vonk weten we dat psychologisch onderzoek doorgaans niet deugt, maar wel alles kan bewijzen. Waarom zou dat onderzoek van Farley wel deugen? Bovendien drijft Farley mee op een anti-seks en een anti prostitutie hype vanuit Amerika. Wat moeten we daarvan denken? Ik mis de kritische blik van Elma Drayer die ik anders zo waardeer.
Ik weet heus wel dat prostitutie geen gewoon beroep is. Vanuit sekswerkershoek wil men dat ons graag laten geloven. Dat er heel vaak geweld aan te pas komt, en dat er weinig vrouwen zijn die zich echt gelukkig voelen in de prostitutie, dat zal best zo zijn. Maar prostitutie wordt niet alleen veroorzaakt door mannen die geld verdienen aan vrouwen of mannen die hun bevrediging vinden in de schoot van de hoer. In zekere zin is prostitutie vaak een laatste vangnet voor de totale ondergang. Een redmiddel is het voor vrouwen. Waar mannen alleen nog maar kunnen kiezen voor rover, inbreker of fraudeur, hebben vrouwen ook nog de mogelijkheid om de hoer te spelen. Daarom is prostitutie heus een bak ellende, alleen moet je je de vraag stellen hoe je die bak ellende bestrijdt. Je moet je afvragen of verbieden en straffen de juiste weg is en of je, als maatschappij, prostitutie wel helemaal kwijt wil.
Elma Drayer vindt dat als een klant een prostitué bezoekt, hij haar misbruikt heeft. Daarom vindt ze dat het onterecht is als prostitutie wordt overgeslagen in de #metoo discussie. Flauwekul dus; de hoer was erg blij met de klant, want ze heeft geld verdiend. Klaar.