Democratie

Overgebracht naar het kiesstelsel in Nederland, zou Trump nooit president geworden zijn. Het idee van ‘elke stem telt’ heeft in het Amerikaanse systeem geen enkele betekenis. Mensen die zeggen dat Amerika het meest democratische land van de wereld is, weten niet waar ze het over hebben. De basis van een democratie is dat elke stem evenveel waard is. Of je in noordoost Groningen woont of in Rotterdam; je stem is altijd evenveel waard. In Amerika is een stem in Noord-Dakota een factor x meer waard dan een stem in New York. Dat maakt de Amerikaanse verkiezingen per definitie ondemocratisch. Democratie is dat de meerderheid beslist. Maar dat hoeft niet persé een goed werkende democratie te zijn. Het kenmerk van een goed werkende democratie is dat de meerderheid weliswaar beslist, maar dat de minderheid wordt beschermd en gerespecteerd. Daarom regeert Erdogan in een niet-functionerende democratie. Hij is weliswaar gekozen door een meerderheid, maar hij schendt de rechten van minderheden. In zijn geval de Koerden. De wil van de meerderheid kan geen wet zijn als je daarmee de rechten van de minderheid schendt. Dat kan niet in een goed functionerende democratie. Op dit ogenblik is er in Amerika een president aan de macht die ondemocratisch is gekozen als president, want hij heeft nooit de meerderheid van de kiesgerechtigden achter zich gekregen. Bovendien is hij in rap tempo de goed functionerende democratie aan het omvormen naar een niet-functionerende democratie. Aan ‘minderheden’ lijkt hij zich niets gelegen te laten liggen. President Trump is daarmee een president die om verschillende redenen niet deugd. Aantoonbaar.

In de afgelopen dertig jaar zijn twee presidenten aan de macht gekomen die op democratische gronden nooit president hadden mogen worden: George W. Bush en Donald Trump. Bush was een ramp voor de wereld. Hij heeft ervoor gezorgd dat een deel van de wereld in een tranendal veranderde. Hij heeft IS geboren laten worden. Hij was niet alleen de verwekker van IS maar ook de kraamvrouw en de vroedvrouw in één. Een ramp voor de wereld. Wat mij betreft zou Bush voor een internationaal tribunaal gebracht moeten worden wegens het schenden van rechten. Mocht dat te vaag zijn dan in ieder geval voor het achterlaten van een chaos van jewelste.

Over Trump kan je na een week al heel wat zeggen. Hij regeert per idioot decreet. Hij doet wat hij een feitelijke minderheid heeft beloofd en schendt de rechten van minderheden. Hij toont ook geen enkel respect voor alles wat leeft op aarde behalve zichzelf. Een enge man. Hij heeft nog niet veel tijd gehad om de wereld verder in het verderf te storten, maar dat dat komen gaat, leidt geen twijfel. Ik zie het somber in.

Geert Wilders voelt wel voor Trumps aanpak, geloof ik. Ik heb het al vaker gezegd; het democratisch gehalte van Geert Wilders en de PVV is nul komma nul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *