Onvoorbereide interviewer

Gisterenavond zag ik één van de beste interviewers van Nederland behoorlijk door de mand vallen. Pauw interviewde minister Melanie Schultz van Verkeer en Waterstaat. Jeroen Pauw had de eerste vraag goed voorbereid, zo leek het. Pauw wilde dat de minister in ging op de volgende stelling: Nu Volkswagen gesjoemeld heeft met de software, geven de testen een rooskleuriger beeld over de CO2 uitstoot dan het beeld in werkelijkheid is. Doordat Nederland uitgaat van deze verkeerde gegevens, voldoet Nederland niet meer aan de CO2-normen. Schultz legde uit dat die verkeerde en frauduleuze testresultaten in de brochure van Volkswagen terecht kwamen. Dat zij er altijd al vanuit ging dat deze gegevens rooskleuriger waren dan de werkelijkheid. Daarom testte Nederland alle auto’s in het echt. Daaruit kwamen de juiste cijfers. Nederland heeft daardoor altijd met de juiste cijfers gerekend.

Dat leek mij een duidelijk antwoord. Logisch ook. Ondertussen begon ik me af te vragen waarom niet alle europese landen op deze manier hun testen uitvoerden. Je weet per slot hoe dingen werken; als je er erg veel belang bij hebt dan modelleer je de waarheid, of je dat nou wil of niet.

Jeroen Pauw ging door met zijn volgende vraag: Nu ontdekt is dat Volkswagen en, let maar op, de hele autoindustrie, foute software in de auto’s heeft gestopt, kan Nederland niet meer voldoen aan de afgesproken CO2-normen. Wat gaat de minister hieraan doen? Als ik daar als minister had gezeten (wat ik godzijdank niet deed) dan was ik nu in volkomen verwarring geraakt. Ik zou hebben gedacht dat ik de vraag niet begreep. Dit was toch zo ongeveer dezelfde vraag als die hij al eerder gesteld had? Ik zou compleet aan mezelf zijn gaan twijfelen. Gelukkig zat ik daar niet, maar minister Melanie Schultz van Verkeer en Waterstaat. Onverstoorbaar antwoordde ze dat Nederland nooit is uitgegaan van wat Volkswagen in haar brochure zette. Nederland gaat ervan uit dat autofabrikanten de waarheid in hun brochures rooskleuriger voorstellen dan de werkelijkheid. Om die reden voert Nederland zelf haar testen uit door in een ‘gewone’ situatie te testen. Als je van deze testresultaten uitgaat bij je berekeningen van de CO2 uitstoot, dan kan het niet misgaan. Op dezelfde vraag kwam hetzelfde antwoord. De minister was compleet meester over de zaak. ‘Kom maar op met je derde vraag’, leek ze uit te stralen. En die derde vraag kwam…

Nu vast is komen te staan dat Volkswagen software in haar auto’s heeft gestopt die verkeerde resultaten opleveren als de auto’s worden getest, is het zo dat er nu veel auto’s rondrijden die meer CO2 uitstoten dan er in Europa was afgesproken. Nu blijken alle rapportages over de uitstoot van CO2 die Nederland maakt, fout. Wat gaat de minister eraan doen?

Nu brak bij mij het angstzweet uit. Eén van de beste interviewers van Nederland heeft dit interview compleet niet voorbereid of compleet fout voorbereid. Ik zag mezelf daar aan tafel als Jeroen Pauw zitten. Life op televisie. Miljoenen kijkers. Tegenover je zit een minister. Je hebt een vraag voorbereid en nagedacht over een paar antwoorden die ze zou kunnen geven en daar vervolgvragen op bedacht. Maar…de minister geeft een onverwacht antwoord. Je hebt geen vervolgvragen op dat antwoord. Hoe nu verder? Paniek!!!! Dan maar dezelfde vraag nog een keer gesteld… Zou het zo gegaan zijn?

Minister Melanie Schultz van Verkeer en Waterstaat bleef de rust zelve. En ja hoor, daar begon ze weer: Nederland gaat niet uit van de gegevens die de autoindustrie in haar folders zet etc.

Gisterenavond heb ik ontdekt dat ik niet deug voor minister, maar ook niet voor interviewer… maar al helemaal niet voor  onvoorbereide interviewer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *