Horeca

Ben je op vakantie in het buitenland, dan neem je natuurlijk geen gesmeerde bammetjes mee, maar zoek je je versterking tussen de middag in de horeca. Daarom dat mij de nieuwe trends vooral in het buitenland opvallen. Een jaar geleden in Antwerpen, zag ik het al, maar hier in Parijs wordt het beeld bevestigd. Trendy nieuwe horecagelegenheden, behoren de jonge rijke hoogopgeleide vrouw toe en niet meer de man. Het buitendedeurse mannelijke twaalfuurtje wordt verdrongen door een typisch vrouwelijke equivalent.

Heel lang geleden ging ik op een doordeweekse dag met mijn vader op pad. Dat gebeurde niet vaak. Daarom misschien dat ik er zo’n fijne herinnering aan had. Toen we honger kregen gingen we een broodje eten. Bij Van Dobben in de reguliersdwarsstraat. Die zaak zit er nog steeds, en hun concept is ongewijzigd. Een lange bar tegen de glazen uitstalkast met vleeswaren. Een paar tafeltjes waar je alleen of hoogstens met z’n tweeën kunt zitten. Het broodje halfom is befaamd, maar alles is mogelijk qua vleeswaren. Ja natuurlijk, ook het broodje kroket! De ‘echte’ Van Dobben kroket. Het broodje halfom dus…wat krijg je dan: Een wit broodje met heel veel gekookte gelardeerde lever en heel veel pekelvlees. Ten opzichte van het vlees is het broodje absoluut in de minderheid. En daarbij bestelt men doorgaans een glas melk. Dat is een broodje eten bij van Dobben. Zwijgend eten de mannen hun vleeswaren. Het broodje erom zorgt ervoor dat je die vleeswaren niet met de hand hoeft te eten. Met het glas melk spoel je de zooi door. Je doet er als man het zwijgen toe…je geniet!

Hoe anders gaat het toe in de nieuwe lunchcafe’s. Voor de mensen die alleen komen zijn er wat tafeltjes tegen het raam gezet zodat je je salades kunt nuttigen terwijl je naar buiten kijkt. Maar binnen staan grote tafels waarin mensen die elkaar compleet niet kennen, gesprekken kunnen aangaan onder de lunch. Salades spelen de hoofdrol, maar broodjes kun je er ook krijgen. Met een dun plakje vlees erop aangevuld met roomkaas, rucola en vruchten. Melk…nee geen melk. Wel water. Koud met bubbels en zonder bubbels of heet. Honderd soorten thee. Goed, ook koffie kan je krijgen. Gezond en communicatief. De horeca van de toekomst behoort de vrouw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *