Grenscontroles

Ik schrijf deze column vanuit Parijs. Vandaag zijn we met de Thalys naar hier gegaan. Toch best een lange reis. Bij de Thalys denk je aan zoeven. Met hoge snelheid in no time naar Parijs. Maar dat valt wel een beetje tegen. In Nederland en Belgie is de snelheid vrij beperkt en maar soms vrij hoog. Bovendien stopt hij op diverse plekken: Schiphol, Rotterdam, Antwerpen en Brussel. En dan kan de Thalys pas echt snelheid maken want van Brussel rijdt hij in een ruk naar Parijs. Maar dat stuk is niet zo heel kort dus al met al ben je toch de hele ochtend aan het reizen. Maar mij hoor je niet klagen, want we zijn aangekomen en zitten in een absoluut Parijsig mini-appartementje. De verf valt van de muren en zou het appartement naar Nederland verplaatst zijn, dan werd het ogenblikkelijk vanwege brandgevaar gesloten.

Maar de reis had nog iets bijzonders. Laat ik eerst een half jaar terug gaan. Toen gingen we ook naar Parijs. Vliegen. Een van ons had zijn paspoort vergeten. We dachten dat dat problemen op zou leveren. Veiligheid en zo. Maar nee, we reisden in Schengen landen en dan is een paspoort niet nodig. Vandaag dus met de trein. Stuk minder gevaarlijk zou je denken dan vliegen. Maar de politie kwam vier man sterk de coupe binnen. Ik ben echt nog nooit zo grondig gecontroleerd. Eerst werd het paspoort van alle kanten bestudeerd (zou het erg zijn dat er een visum voor Iran in zat..?). Daarna werd ik een poos vergeleken met de foto in mijn paspoort. Kennelijk is er in een half jaar veel gebeurd!

Vluchtelingen en toegenomen angst voor terrorisme…dat is er gebeurd. En…voor veel mensen hangen deze zaken samen. Veel vluchtelingen die op dit moment Europa binnenkomen zijn moslims. Bijna zonder uitzondering zijn terroristen moslims…zie daar het verband. Nee, natuurlijk zijn niet alle vluchtelingen terroristen. Ik denk dat er weinig vluchtelingen terroristen zijn, eigenlijk geen. Maar het beeld is er toch. Dat maakt het allemaal niet makkelijk.

Angst voor verandering speelt een grote rol. Als er zoveel vluchtelingen binnenkomen in een land, dan moet dat gevolgen hebben voor de hele maatschappij. De Wereld verandert voortdurend en de verandering kan je niet tegenhouden. Soms verandert een maatschappij in een richting die je angst inboezemt. Als er heel veel mensen binnenkomen in een land met een heel andere cultuur en een heel andere traditie, dan verandert de cultuur een beetje richting die nieuwe binnenkomers en ook de tradities schuiven ietsje naar de nieuwkomers. Daar kan je onzeker van worden en van schrikken. Ik schrik er soms zelf net zo goed van. Je vraagt je af, willen we dit wel. Maar we hebben geen keus. Zelfs een hek om Nederland of Europa zal niet helpen. We zullen het moeten doen met wat er op ons afkomt en we gaan de richting uit die ons wordt gewezen.

Politie met kogelvrije vesten controleren je paspoort in de Thalys. Ze willen vluchtelingenstromen onder controle krijgen en terrorisme voorkomen… Ik begrijp het wel, maar of het lukt…

Een gedachte over “Grenscontroles”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *