De racist in mij

Sunny Bergman heeft in de Volkskrant van 5 november helemaal gelijk; ik, blanke, linkse, tolerante heteroman ben een racist. Geen erge racist; ik heb alles onder een dikke laag beschaving weggestopt. Maar soms komt dat racisme ineens naar boven. Zonder dat ik het zelf lijk door te hebben en dan schaam ik me verschrikkelijk. Ik heb besloten om van mijn laatste puur racistische oprisping verslag te doen. Echt niet zonder diepe schaamte. Ik voel me bloot en kwetsbaar, want ik wil niet zo zijn. Ik wil open staan voor alles en iedereen en daarom val ik mezelf zo tegen. Laten we beginnen bij het begin…

Racisme komt voort uit het feit dat we sociale wezens zijn. We horen graag bij een groep. Niets meer en niets minder. In een groep heb je insiders (die horen erbij) en outsiders (die horen er dus niet bij). Omdat je dat van de natuur hebt meegekregen ben je graag een insider. En bijna iedereen is een insider. Weliswaar niet van dezelfde groep maar een insider. Zelfs vaak insider binnen een paar groepen. Verschillende groepen leven doorgaans vredig naast, in en door elkaar heen. We proberen de verschillen zo klein en de grenzen zo vaag mogelijk te maken. Daardoor gaan we elkaar best wel aardig vinden. Maar op de achtergrond blijven die anderen natuurlijk outsiders. Dat racisme niet perse iets met de kleur van onze huid te maken heeft, want dat wordt vaak beweerd, bewijzen de grootste racistische moordpartijen uit de recente geschiedenis: De Hutu’s en de Tutsi’s, de Europeanen en de Joden, de Turken en de Armeniërs. Haviken en duiven heb je in elke groep. Taak van de duiven om de haviken niet de overhand te laten krijgen. Ik reken mezelf tot een duif. Ik reken ook Sunny Bergman tot de duiven, maar een misleidde, want ze neem Gloria Wekkers woorden klakkeloos over. Geert Wilders is een havik. Van hem hebben we veel te duchten. Hij zegt lelijke dingen over zaken die binnen een andere sociale groep als bijzonder waardevol worden gezien. Dat zet die andere groep op scherp. Dat willen we niet; wij willen harmonie tussen de groepen.

Openlijke racisten analyseren de samenleving fout maar heel aantrekkelijk voor de eenvoudigen van geest: WIJ zijn goed en wat er fout gaat hebben ZIJ gedaan. Geert Wilders is openlijk racist en hitst op om macht te vergaren. Dat baart me enorm veel zorgen en ik wil er alles aan doen om de geest weer in de fles te krijgen. Dat is mijn opdracht, vind ik.

De laatste tijd zijn er een paar gekke dingen gebeurt die veel bij mij op scherp hebben gezet: Zo werd ik frontaal aangevallen… Gloria Wekker vertelt mij dat ik racist ben omdat mijn groep een fout verleden heeft. Dat foute verleden kleeft aan mijn blanke huid en daarom ben ik slecht. Dat foute verleden hebben mensen met een ander kleur velletje niet en dus zijn zij goed… Het doet pijn als iemand dat over mij zegt. Het roept ook verzet op. De analyse is idioot en fout; op zichzelf racistisch en het draagt helemaal niets bij aan een betere maatschappij. ‘WIJ zijn goed en wat er fout gaat hebben ZIJ gedaan’ dat is wat Gloria Wekker beweert.

En toen kwam ook nog Jerry Afriyie. Hij zegt lelijke dingen over iets wat in mijn groep als zeer waardevol wordt gezien. Sinterklaas en Zwarte Piet. Was ik bereid om met onze veranderende maatschappij nog eens een keer goed te kijken naar Zwarte Piet, Kno’Ledge Cesare haalde de pure racist in mij naar boven door Zwarte Piet gelijk te stellen aan racisme. Dat is een foute analyse. Zwarte Piet is namelijk Zwarte Piet en heeft niets te maken met racisme. Deze foute analyse gaat gepaard met stevige acties die tot doel hadden om ONS kinderfeest te verstoren. Een soort ontheiligen. Dat een man – en hier begin ik mij echt te schamen want de racist in mij komt boven – die uit een achterlijk land komt waar in het verleden de ene helft van de bevolking de andere helft als slaaf verkocht heeft en die hier gastvrij ontvangen is… Een man die hier een opleiding genoten heeft, grotendeels betaald vanuit belasting die wij met elkaar opgebracht hebben… Een man die hier in welstand kan wonen en leven en die dan zijn bek opentrekt over een feest waarvan hij helemaal niets begrijpt omdat dat feest een kilometer of duizend buiten zijn gezichtsveld ontstaan is…

Oké De Klerk, zo is het wel weer genoeg!

Ik ben blij dat Zwarte Piet van gedaante veranderd is in Amsterdam. Ik hoop dat in het hele land en in heel België het Amsterdamse voorbeeld gevolgd wordt. En ik wil dat iedereen daarna zijn bek verder dicht houdt over Zwarte Piet…Piet (zonder ‘Zwarte’). Klaar uit! En ik geef het toe; ik ben racist. Dat komt soms boven maar meestal niet. Meestal zoek ik naar harmonie en vermenging en zoek ik naar overeenkomsten en interessante verschillen. Zo ben ik…denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *