Monsanto

Vandaag in de krant het nieuws dat het niet zo goed gaat met het zaadbedrijf Monsanto en dat er daardoor massaontslag dreigt. In het artikeltje, dat meer vragen oproept dan beantwoord, staat een zin die ik graag wil delen. Het artikeltje haalt een onderzoek aan van ABN-AMRO. Volgens deze analyse zou de verkoop van agrarische producten op soja na, op hun laagste punt zitten (de verkoop kan dus vanaf nu alleen nog maar stijgen). Volgens Jarl van der Ploeg zou in het rapport staan dat de verkoop van agrarische producten op hun laagste punt zitten door de ‘…groeiende ‘onzekerheden omtrent weersverwachtingen’.’ Tsja… Dat is wel nieuws, lijkt me. De onzekerheid van de weersverwachtingen groeit…Had ik nog nooit van gehoord. Al helemaal nooit gehoord van het feit dat die onzekerheid invloed zou kunnen hebben op de verkoop van agrarische producten. Je zou toch denken dat na regen zonneschijn komt. Als de boer niet kan zaaien met regen…dan doet hij dat toch bij zonneschijn? Dat heeft toch geen invloed op de verkoopcijfers?

Helemaal een beetje vreemd artikel. Monsanto kwam inderdaad het afgelopen jaar negatief in het nieuws. Ook waarschijnlijk vanwege de verkoop van roundup. Het meest belangrijke feit waardoor ze negatief in het nieuws kwamen is dat ze de afspraken over zaadveredeling aan hun laars lappen en daarmee kleine zaadveredelingsbedrijven aan de rand van de afgrond brengen. Dat heeft weer enorme gevolgen voor de biodiversiteit.

In diverse uitzendingen, een paar maanden geleden, werd uit de doeken gedaan wat de manier van werken was van de zaadveredelingsbedrijven tot nog toe en wat Monsanto doet om deze methodiek overhoop te halen en wat dit voor gevolgen heeft. Het was altijd zo dat zaadveredeling gebaseerd was op kennisdeling. Eigenaar van het eindproduct van het veredelingsproces is de betreffende zaadteler, maar een ieder staat het vrij om dit eindproduct te gaan gebruiken voor verdere veredeling. In de zaadveredeling is het eindproduct nooit het definitieve eindproduct. Monsanto is van mening dat het eindproduct van veredeling wel het definitieve eindproduct is. Door patentering zorgen ze ervoor dat niemand die betreffende eigenschap mag gebruiken voor verdere veredeling. Het was nog even spannend of het europese patentenbureau natuurlijke eigenschappen wilde patenteren. Dat bleek juridisch niet tegen te houden. Dat betekent de dood in de pot want elke veredelde eigenschap blijft een eigenschap van de plant. Het voorbeeld werd gegeven van broccoli met een lange steel zodat hij machinaal oogstbaar is. Daar zit nu een patent op. Nu mogen zaadveredelaars dus niets meer doen met broccoli met een lange steel.

Kleine duurzame zaadveredelaars zoals bijvoorbeeld De Bolster, hebben daar verschrikkelijke last van. Ik steun ook van harte hun anti- patenterings acties tegen Monsanto.

Nee ik wil niet dat er zesentwintig honderd mensen hun baan verliezen. Dat wil ik niet, maar Monsato wil ik ook niet. Moeilijk!

Ik hoop dat journalist Jarl van der Ploeg nog gaat uitleggen wat de onzekerheden met betrekking tot de weersverwachtingen voor invloed hebben op de verkoop van agrarische producten.