In het oog – Marijke Schermer; waardige opvolger 

Als het aan mij had gelegen, dan had Marijke Schermer de Libris literatuurprijs van 2020 gewonnen voor haar roman ‘Liefde, als dat het is’. 2020 Was een heel moeilijk jaar voor die prijs want bijna alle romans op de shortlist waren meer dan de moeite waard. Toch vond ik de roman van Marijke Schermer de mooiste. Omdat ik ooit ben gaan meelezen met de Libris literatuurprijs omdat ik nieuwe auteurs wilde leren kennen, was het dus best logisch dat ik ook haar nieuwste roman ‘In het oog’ ging lezen. Terecht naar nu blijkt. Ook haar nieuwe roman is prachtig. Weliswaar een tikkeltje minder indringend dan de genomineerde roman uit 2020, maar zeker de moeite waard. 

Op de dag dat het onderzoeksvoorstel van microbiologe Nicola wordt afgewezen, verlaat partner Bee haar. Bee is de afkorting van Beatrice en Beatrice is een anagram van bacterie en Nicola bestudeert bacteriën. Bee vindt dat Nicola te weinig van haarzelf aan haar laat zien. Bee is hip, doortastend, expressief en gedraagt zich als een mentor van Nicola. Ze lijkt niet van Nicola te houden om wie ze is maar om hoe ze gevormd zou kunnen worden. Nicola daarentegen observeert en zou dat het liefste als enige willen doen maar voelt zich tekortschieten en steeds de mindere van Bee. Terwijl Bee haar spullen uit het appartement haalt kijkt Nicola terug op haar vroegere relatie met Kristof. Met hem heeft ze samen een dochter Marie. Ook hij verweet Nicola dat ze te gesloten over zichzelf was. Dochter Marie heeft zich aangesloten bij de milieubeweging en zich uit protest vastgeplakt aan het asfalt van de snelweg die ze met haar mede activisten aan het blokkeren zijn. Bee laat het appartement van Nicola onttakeld achter. Bee bekent dat het niet de weinig open houding van Nicola is die hun relatie de das om heeft gedaan, maar dat ze een ander heeft. Nicola lijkt daar niet echt heel erg van onder de indruk. Ze gaat met haar dochter uit eten en als ze weg wil fietsen, ziet ze hem… 

Het is een haar onbekende man die haar mateloos intrigeert. Ze stapt niet op de fiets maar loopt op afstand achter hem aan. Zo komt ze zijn woning te weten. Avond aan avond observeert ze de woning en ziet hoe hij binnenkomt en naar buitengaat en af en toe een vrouw meeneemt. Als ze zeker weet dat hij weg is gaat ze naar de woning en vindt de reservesleutel van het appartement. Ze laat een kopie van de sleutel maken en dringt daarmee de woning binnen. Zo leert ze het leven van Louis Kosta kennen en dringt ze diep door in zijn leven zonder dat hij dat weet. Maar, zo beseft ze, ze kan nooit alles te weten komen omdat het meeste zich tegenwoordig digitaal afspeelt en zij alleen de beschikking heeft tot de fysieke briefjes en foto’s.  Ze verandert kleine dingetjes zonder dat hij het merkt; ze drinkt zijn wijn, wast glazen af en zet ze weg. Ze verstopt zich in het appartement als hij met de onbekende vrouw in de woning is en observeert hun nacht. Ondertussen is Nicola actief op Tinder en op een dag komt ze daar Louis tegen. Ze beginnen een relatie zonder dat hij weet dat hij al een heel erg bekende is van NIcola. 

Ze spreken af dat zij hem mag observeren zonder dat ze daar haar eigen ik voor terug hoeft te geven. Aldus geschied. Hij vertelt dat hij getrouwd was en twee zonen had. Toen één van de twee akelig omkwam, konden hij en zijn toenmalige partner niet verder. Het is zijn grote verdriet.  Hij heeft nu een relatie met Eva. Zij wil de relatie formaliseren maar hij wil dat niet. Het grote verdriet van Nicola is dat haar vader zelfmoord gepleegd heeft. Louis en Nicola gaan verder met elkaar. 

Ondertussen is Nicola op eigen gezag verdergegaan met het onderzoek dat door de commissie was afgewezen. Er is een doorbraak in dat onderzoek en ze schrijft er op eigen titel een artikel over en publiceert dat in een wetenschappelijk blad.   

Een fijn boek om te lezen hoewel mensen zich niet altijd even ‘logisch’ gedragen. Dat binnensluipen in een huis van een ander alleen met het doel om te observeren…ik weet niet, ik vond het behoorlijk gestoord. Verder was het verhaal over de dood van de zoon van Louis een nachtmerrie waar je als vader van zonen wakker van kan liggen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *