De eerlijke vinder – Lize Spit; mooi boekenweekgeschenk

Voor deze novelle heeft Lize Spit zich terdege ingelezen in het hoe of het wat van de flippo. Ik was al bijna vergeten dat ze ooit bestaan hebben. Met de herinnering aan het bestaan van de flippo kwamen de herinneringen boven aan een bijzondere verzamelaar wiens naam ik vergeten ben maar wiens gezicht me zo weer voor de geest komt. Gaat het in het boekenweekgeschenk om een jongetje dat flippos verzamelt, mijn verzamelaar was een volwassen man. Ik werkte tijdens het hoogtepunt van de flippo-rage bij een overheidsinstelling en zat op een kamer met twee personen. Ik had toen het idee dat ze volkomen nutteloos werk deden en eigenlijk denk ik dat nog steeds. Een van de twee was een over-the-top flippoverzamelaar, tenminste dat vond ik toen. De man kocht per dag ik weet niet hoeveel zakken chips die hij in de vuilnisbak leeg kieperde om de felbegeerde flippos te bemachtigen. In die periode hadden wij het met onze drie kleine jongetjes niet breed omdat ik toen nog niet wist dat werkgevers best bereid waren om voor mijn kennis en kunde te betalen. Een paar keer is het me gelukt om een paar dichtgeniette zakken chips (zonder uiteraard de flippos) mee naar huis te nemen en de chips-hongerige jongetjes te voeden…

 In de novelle “De eerlijke vinder” volgen we Jimmy. Jimmy is een verwoed verzamelaar van flippos. Hij woont alleen met zijn moeder in een klein dorpje. Zijn ouders zijn gescheiden en omdat zijn vader gefraudeerd heeft met het geld van zijn mededorpsbewoners, is hij uit het dorp vertrokken. Jimmy heeft het gevoel dat de dorpelingen hem voor zijn frauderende vader verantwoordelijk stellen. Jimmy komt over als een wat eenzaam en enigszins dwangmatig jongetje. Zijn eenzaamheid wordt doorbroken als er vluchtelingen uit Kosovo in het dorp komen wonen. Jimmy wordt gevraagd om Tristan, de zoon van de Kosovaarse familie die bij hem in de klas zit, wegwijs te maken. Jimmy wordt kind aan huis bij de familie en helpt ze allemaal om de taal te leren en hoe en wat in België. Maar dan komt er het bericht dat de familie niet mag blijven in België; ze moeten het land verlaten. Ze zoeken naarstig naar een manier om uitzetting te voorkomen. Ze horen van een geval dat een afgewezen vluchteling een heldendaad verrichtte en vervolgens mocht blijven in België. Dat brengt Tristan en zijn iets oudere zusje Jetmira op een idee. Ze bedenken een plan waarbij Tristan de held is en Jimmy het geredde slachtoffer…

Ik moet zeggen dat een goed opgezette novelle is die lekker wegleest. Het aankomende noodlot is goed voelbaar. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is zo rond het einde van de twintigste eeuw toen de flipporage er was en de Joegoslavië oorlog bijna op zijn eind liep. Het conflict om Kosovo sloot die oorlog af. Een mooi boekenweekgeschenk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *