Witte Onschuld lezen

Het is een tijdje stil geweest hier over Gloria Wekker. Dat betekent nog niet dat er niets is gebeurd. Ik ben namelijk haar boek ‘Witte Onschuld’ aan het lezen. Eerlijk gezegd val ik van de ene verbazing in de andere. Dan te bedenken dat ik alleen nog maar in de inleiding zit. Hoe kan ze uit bepaalde gebeurtenissen de conclusies trekken die zij trekt? Het is me echt een raadsel. Ik neem aan dat je als hoogleraar wel enige kennis van wetenschappelijke methodes hebt. Dat is niet te merken als je het boek van Gloria Wekker leest. Deze mevrouw wil de Nederlandse staat wegzetten als een stel racistische boeven die het zonder meer gemunt hebben op mensen ‘van kleur’. De verhalen die ze daarbij gebruikt ter illustratie zijn zo hemeltergend dat ik het niet kan nalaten om er iets over te zeggen.

Mevrouw Wekker moest op een dag een stukje met de metro in Amsterdam Zuid Oost. Ze zat daar zonder geldig kaartje. Daarvan was ze zich bewust, want al voordat ze instapte wist ze dat ze haar tas vergeten was. Ze ging ervan uit dat ze niet gecontroleerd zou worden. Mis poes! Ze werd wel gecontroleerd. Mevrouw Wekker zat fout, mevrouw Wekker had een kaartje moeten hebben. Maar in plaats van enige deemoed, vond ze dat de betrokken controleurs te langzaam waren met het uitdelen van de boete. Zij vond dat een drukbezet zeer belangrijk mens – zo ziet ze zichzelf het liefst – snel en adequaat geholpen moest worden. Ze ging moeilijk doen. Als je moeilijk doet in een situatie waar deemoed past, is het vragen om problemen. Dus werd de politie erbij gehaald. Als controleurs de hulp van de politie inroepen dan is er heus wel wat aan de hand, zou ik zo denken. De agenten grepen mevrouw Wekker vast en begeleidde haar naar een plek waar ze wat rustiger verhoord kon worden; zij had een overtreding begaan en niet de controleurs; die deden hun werk. De politieagenten hadden haar naar de zin van onze nephoogleraar iets te stevig vastgepakt en dus schold ze hen uit voor ‘fascisten’. Voor mij zou dat een enorme belediging zijn, voor de dienstdoende agenten ook. Dus werd Gloria Wekker afgevoerd naar het politiebureau en in de cel gestopt. Wat mij betreft helemaal terecht. Ik heb ook wel eens gedacht dat politieagenten handlangers van het fascisme waren, maar dat was in een periode dat mijn brein nog niet volgroeid was; in mijn pubertijd. Gloria Wekker was een volwassen vrouw, een hoogleraar bovendien, en had moeten en kunnen weten dat de politie het niet kan tolereren als ze uitgemaakt worden voor fascisten. Toen kwam de officier van justitie en die hoorde dat Wekker hoogleraar was. Meteen liet hij haar vrij.

De conclusie van Gloria Wekker. In de metro werken racisten die het gemunt hebben op mensen met een andere huidskleur. De controleurs gaan ervan uit dat alle gekleurde mensen geen werk hebben en niet belangrijk zijn. Dat uit zich in controles in de metro en in de trage afhandeling van het uitdelen van bekeuringen. Bovendien interesseert het de politie geen moer wie ze voor zich hebben en gooien ze vooral gekleurde mensen in de cel.

Zo bruin heb ik ze zelden gebakken zien worden. Wat een conclusie!!!! Het staat er echt: Verhaal 3. In de inleiding. Ik zou graag willen weten wie de officier van justitie was die haar vrij liet. Die man zat pas goed fout!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *