Het onderwijs en lastige jongetjes

SIRE heeft een filmpje uitgebracht dat nogal veel teweegbrengt. Het gaat over jongens. In het filmpje wordt gesteld dat jongens zich anders ontwikkelen dan meisjes en dat het daarom noodzakelijk is dat ze op een andere manier opgevoed moeten worden. Meer zelf ontdekken, meer avontuur, meer kattenkwaad, meer stoeien, meer experimenteren. Ze zouden daar de ruimte voor moeten krijgen. Het filmpje is een reclamefilmpje en een reclamefilmpje brengt, als het een goed filmpje is, in korte tijd een duidelijke boodschap over. Dus zien we twee jochies die hun scheet aansteken en jongens die ravotten en jongens die wild zijn. We zien lastige jongetjes.

Als ex-opvoeder van drie jongens kan ik het beamen dat het niet zo goed gaat met de jongetjes in het onderwijs. Mijn mannen hadden het best zwaar op lagere- en middelbare school. Over de hele linie zie je dat jongetjes het slechter doen binnen het onderwijs. Zonder dat je kunt zeggen dat meisjes zoveel slimmer zijn dan jongens, is de instroom van meisjes in het hoger onderwijs groter dan die van jongens. Topfuncties in bedrijfsleven of het hoger onderwijs worden nog steeds gedomineerd door mannen. Maar dat is een kwestie van tijd. In het bedrijfsleven zie ik heel veel managementfuncties ingevuld worden door jonge vrouwen. Veel meer dan door mannen. Dat betekent dat vrouwen over een tijdje veel meer kans hebben om door te dringen tot het hogere management. Zo’n zelfde beweging zie ik in het hoger onderwijs. In mijn ogen is het een kwestie van tijd en dat dan het hogere segment gedomineerd wordt door vrouwen. Is dat erg? Ja, dat vind ik erg, want ik wil graag dat mannen en vrouwen dezelfde kansen hebben en dat de machtsposities evenwichtig verdeeld zijn over de seksen. Ik denk dat mannen en vrouwen ietsje anders in elkaar zitten; dat ze de wereld – statistisch gezien – op een iets andere manier benaderen en andere talenten hebben. Statistisch, omdat de verschillen in de grote aantallen pas gaan opvallen. Ik denk dat onze maatschappij er wel bij vaart als er een evenwichtige verdeling is van werk en macht tussen mannen en vrouwen.

Maar goed, dat SIRE filmpje heeft een storm van reacties teweeg gebracht. Als je het mij vraagt lijken de reacties van veel vrouwen verdomd veel op de reacties van mannen op de feministische golf in de jaren zeventig. Regelrechte afwijzing en een ontkenning van de problemen. De reacties doen me soms denken aan die Saoedische man die beweert dat vrouwen het fantastisch hebben in zijn land en dat ze als prinsesjes behandeld worden. De mooiste reactie kwam van Judi Mesman, hoogleraar pedagogie, afgelopen maandag. Ze beweerde dat het SIRE-filmpje een terugkeer was naar oude tijden en dat het filmpje rolbevestigend was. Ze draaide de boodschap om: Geef meisjes de ruimte om te borduren, te breien of te punniken. Die boodschap zou toch verschrikkelijk zijn? Volgens haar laat dat zien hoe rolbevestigend het SIRE-filmpje is.  Hoe erg kan je de plank misslaan! Wie legt meisjes (en jongens) een strobreed in de weg om te breien en te punniken? Niemand dus. Maar ondertussen worden jongetjes in het onderwijs wel voortdurend aangesproken en bestraft voor hun ‘ongewenste’ gedrag en daar wil het SIRE-filmpje de aandacht op vestigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *