De opgave voor links

De kans dat je slachtoffer wordt van een terroristische aanslag in Nederland, is ongeveer even groot als dat je de jackpot wint van de Staatsloterij. Maar dat maakt dus helemaal niets uit. Ben je bang, dan ben je bang. Het zou je zomaar kunnen overkomen… Je vraagt je van alles af: Zie ik het van tevoren aankomen? Is een terrorist herkenbaar voor mij? Kan ik de held spelen, of ben ik alleen maar slachtoffer. Het maakt je onrustig, die gedachten. Ondanks wat dreigementen zo hier en daar, zijn wij geen echt doelwit voor terrorisme. Als gemiddelde terrorist moet je ook best veel moeite doen om hier toe te slaan. Je moet hier naartoe komen, je moet iets van ontploffend materiaal zien te bemachtigen of een vrachtwagen stelen om maar een paar barrières te noemen. Echt allemaal niet makkelijk.

Maar die ene keer dat het toch lukt om een aanslag te plagen, heeft dat een enorme impact. Zo’n aanslag maakt mensen meteen een stuk onverstandiger. Er ontstaat onrust en van die onrust profiteren verkeerde krachten in de samenleving. Dat heeft er alles mee te maken dat men het gevoel heeft dat we, doordat we niet-Nederlanders toestaan om in Nederland te wonen het idee hebben gekregen dat we een vijfde colonne binnen hebben gehaald. Buitenlandse politici van laag allooi spelen daar zelfs mee. Neem Erdogan. Op de een of andere manier geeft hij ons het gevoel dat ‘zijn’ Turkse gemeenschap ons van binnenuit gaat dwarszitten. Voelt helemaal niet prettig. Maar ook van andere groepen mensen met een andere culturele achtergrond heeft men het gevoel dat ze zich tegen Nederland zullen keren. Het aantal door IS geïnspireerde mensen is in Nederland niet groot, maar wel uitermate bedreigend en vaak zijn het mensen met een andere culturele achtergrond dan de Nederlandse.

Hoewel de kans dat je in Nederland slachtoffer kan worden van een terroristische aanslag uitermate klein is, heeft een gelukte aanslag een enorme impact op je gevoel van veiligheid en dreigen mensen de machtsverhoudingen naar rechts te laten verschuiven. Politiek rechts is verantwoordelijk voor het ontstaan van de problemen maar links krijgt er de schuld van. Dat is een probleem waar links iets op moet verzinnen. Rechts is verantwoordelijk voor de instroom van duizenden buitenlandse arbeidsmigranten. Het waren de kapitalisten die een tekort aan ongeschoolde arbeiders hadden en daarom van heinde en ver mensen binnenhaalde. Links was daar nooit zo’n voorstander van. Die zagen de werkeloosheid onder de eigen arbeiders toenemen. Links wil alleen maar dat een buitenlandse arbeider evenveel rechten en plichten heeft als een binnenlandse arbeider. Daarmee wordt valse concurrentie op de arbeidsmarkt voorkomen. Diezelfde reflex van beide kanten zie je vandaag weer, maar nu met Oost-Europeanen: Rechts haalt ze binnen en links wil dat ze minstens dezelfde rechten en plichten hebben als hun Nederlandse collegae.

Wat kunnen we doen aan het gevoel van die bedreigende vijfde colonne en het gevoel dat politiek links voor die colonne verantwoordelijk is? Hoe kunnen we daar verandering in aanbrengen? Dat is de grote opgave waar links voor staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *