Gaat de overname door?

Er gloort hoop! Enkele maanden geleden vertelde onze CEO dat Nationale Nederlanden ervoor gaat zorgen dat mijn bedrijf dat al tweehonderd jaar bestaat, nog eens tweehonderd jaar zal bestaan. Alleen dat is al onzin want mijn bedrijf verdwijnt volledig als Nationale Nederlanden het overneemt. Drie en een half miljard gaat dat kosten. Een enorm bedrag. Half Afrika zou je een economische boost van jewelste kunnen geven met dat bedrag. Je zou er alle basisschoolleerkrachten die zwaar onderbetaald hun goede werk doen, er een rechtvaardige salarisverhoging mee kunnen geven. Maar nee, het bedrag wordt in een hebberige put gegooid; de aandeelhouders. Heus, Nationale Nederlanden denkt dat ze dat gigantische bedrag kunnen terugverdienen. Ze krijgen veel meer premie binnen, en omdat er in beide bedrijven deels hetzelfde werk wordt gedaan, kan je een boel mensen van hun baan beroven. De overname is een ware bedreiging van de werkgelegenheid!

Vraag is of mijn bedrijf zelfstandig door kan. Vraag is of zo’n overname of fusie niet nodig is om het bedrijf te laten voortbestaan. Het antwoord is: ja, we konden zelfstandig door. Ik ga uit van de signalen die kwamen van de Raad van Bestuur voordat er ook maar enige sprake was van een overname. De vooruitzichten waren somber, dat wisten we, en daardoor waren de aandelen fiks in waarde gedaald, maar na de maatregelen die genomen werden, had het bedrijf echt weer kansen. Bovendien liepen sommige divisies bijzonder goed. Ik blaat hier de berichten na, die we van de Raad van Bestuur kregen. De reden voor de overname zat hem er vooral in dat het mogelijk was; het kon. De aandelen waren zo verschrikkelijk in waarde gedaald, dat een ander bedrijf in staat was om grote hoeveelheden aandelen op te kopen.  Volgens welingelichte kringen gaan bijzonder veel overnames fout. Uiteindelijk leiden ze naar de ondergang van het moederbedrijf. Waarom dan toch zo’n overname? Macht, pure macht. Als CEO ben je ineens twee keer zoveel CEO. Wie wil dat nou niet?

Maar…er gloort hoop. Zoals elke verzekeraar verkocht NN in het verleden polissen waarvan men nu zegt dat het woekerpolissen zijn. Ze verkochten er erg veel. Heel erg veel. Hoewel er allerhande schikkingen in het verleden zijn overeengekomen, blijkt dat nog niet genoeg. Ook bij ons hebben we heel hard gewerkt om te compenseren. Drie grote projecten hebben we gehad waarin onterecht in rekening gebrachte kosten werden terugbetaald. Tegen NN is door één polishouder een proces gevoerd over meer compensatie. NN verloor. NN moet betalen. Doorgerekend naar alle verkochte woekerpolissen zou het om een extra drie en een half miljard euro gaan die NN nog moet compenseren. Dat is dus hetzelfde bedrag dat ze voor mijn bedrijf willen betalen. Kunnen ze het dubbele bedrag, zeven miljard euro, betalen? Ik betwijfel het. Ik hoop dat ze het niet kunnen betalen. Ik hoop het zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *