DENK het niet!

Altijd weer een spannend moment: Als je de stemwijzer invult, kom je dan bij je eigen partij uit? Gisteren heb ik hem ingevuld. Zowel de Stemwijzer als de Kieskompas. Eerst de Stemwijzer en omdat het resultaat me niet beviel ook nog eens de Kieskompas. Eerlijk gezegd beviel de uitslag van Kieskompas mij evenmin. Heus, PVV en VVD kwamen niet hoog bij mij. Heus, de winnaars waren PvdA en Groen Links. En zoals altijd stond Groen Links ietsje hoger dan de PvdA, dus in die zin geen verrassingen. De grote verassing zat hem in de partij DENK. De partij van gekkie Kuzu. Die scoorde onaangenaam hoog. Vind ik niet leuk en ik denk dat de Kieskompas en de Stemwijzer beiden faalden en niet ik. DENK kan bij mij niet hoog scoren, dat is echt onmogelijk. Ik zie DENK als een racistische anti-democratische partij. De etnische tegenhanger van de PVV. Waarom scoort DENK dan zo hoog bij mij?

Ik probeer daar een verklaring voor te vinden. Maar ondertussen zie ik akelige beelden voor me. Zoals twee weken geleden. Josien en ik deden boodschappen in Geuzenveld. Plein 40-45. Erg handig omdat je er makkelijk kunt parkeren en het dichtbij huis is. (Oke, je ziet het goed…terwijl ik dit opschrijf een beetje schaamrood op mijn kaken. Boodschappen doen met de auto! Dat terwijl je in een winkelrijke buurt woont!) Plein 45-45 ligt in een buurt waar veel mensen met een moslimachtergrond wonen. Op de markt van Plein 40-45 folderden zowel PvdA als DENK. DENK zag mij niet staan, maar deelde wel een folder uit aan de gehoofddoekte mevrouw die naast me liep. Eerste ergernis! Een groepje PvdA’ers, waaronder een mevrouw die me qua uiterlijk best aan Kadija Arib deed denken, ging de discussie aan met een paar leden van DENK. Dat ging er niet direct vriendelijk aan toe. Een DENK’er haalde zijn telefoon tevoorschijn en begon de Arib-look-a-like te filmen. Ergernis twee! Want wat doen ze met die filmpjes? Dat hebben we gezien bij moslim tweede Kamerleden die tegen standpunten stemden waar DENK zo voor was; die zette ze als etnische hoogverraders op Facebook zodat mensen met dezelfde etnische achtergrond flink met virtuele tomaten en rotte eieren konden gooien. Een afgrijselijke praktijk.

En dan die Kuzu. Alleen zijn naam doet me aan nacht en onheil denken. Wordt er een misstand in zijn partij of campagne geconstateerd, dan is Kuzu er als de kippen bij om te verklaren dat het bij anderen nog veel erger is. Naar zichzelf kijken is geen kwaliteit van Kuzu. En het is overduidelijk, die Kuzu is even racistisch als Wilders van de PVV alleen omgekeerd; hier zijn de moslims juist niet het probleem, maar de ‘autochtone’ bevolking. DENK zorgt ervoor dat mensen via de lijnen van hun etnische achtergrond gaan stemmen. Een drama voor de Nederlandse politiek!

Waarom scoort DENK zo hoog in de kieswijzer bij mij. Niet alleen bij mij, trouwens, ook bij Josien. (Mijn onderzoekende geliefde ging de vragen nalopen om het te verklaren) Op grond van het verkiezingsprogramma is er niet veel aan de hand. Met hun programma zitten ze dicht bij mij. Maar in dat verkiezingsprogramma geen woord over gedrag. Het gaat namelijk om het gedrag van DENK. Als men had gevraagd of ik DENK’s gedrag goed zou keuren, dan had DENK heel laag gescoord: Vindt u dat je als politicus met twee maten mag meten? Vindt u dat het geoorloofd is om je medemens via intimidatie tot gewenst stemgedrag te dwingen? Die vragen miste ik in de Stemwijzer en in het Kieskompas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *