Journalistiek broddelwerk

Laat mij de situatie schetsen van een jaar geleden… Duizenden mensen ontvluchtte ineens de uitzichtloze situatie van de vluchtelingenkampen rondom Syrië. De oorlog in Syrië was op een van haar vele hoogtepunten. De situatie waarin de mensen zaten was verschrikkelijk en maakte hun kinderen tot kansarmen. Nauwelijks huisvesting, nauwelijks voldoende eten en geen onderwijs. Je wilt niet dat je kinderen geen enkele kans hebben. Daarom trokken de mensen massaal weg. Helemaal toen Angela Merkel een soort van uitnodiging stuurde.

Bij duizenden kwamen de vluchtelingen de grens over. Ze hadden vaak, met hun gezin, een barre toch achter de rug om hier te komen. Maar het waren er zo veel, dat de normale opvang ontoereikend bleek. Er was meer capaciteit nodig. Daarom vroeg de regering aan gemeenten om te kijken naar locaties waar opvang geregeld kon worden.

Geldermalsen vond een plek waar, zonder veel moeite, iets gebouwd kon worden. Men zou er dan vijftienhonderd vluchtelingen op kunnen vangen. Aldus werd een voorstel gemaakt. Na een hoorzitting en het daaropvolgende democratische besluit door de gemeenteraad, zou het centrum er al of niet komen. Maar iets anders gebeurde… Niks geen democratie; laat staan een democratisch genomen besluit…

Rechtse krachten die er zonder meer op uit zijn om door verdeel en heers macht te vergaren, zagen hun kans schoon. Ze hitsten een groep kansarme zwakbegaafden op en die trokken gewapend met knuppels, stenen, benzine en bewaard vuurwerk naar het gemeentehuis. Daar belegerde ze de mensen die een democratische beslissing moesten nemen. De politie voelde zich zo in het nauw dat ze met getrokken pistolen klaar stonden om de mensen in het gemeentehuis te verdedigen. De gemeenteraad en alle mensen die verder deelnamen aan het democratische proces, waren gedwongen om te vluchten. Een schande voor Nederland!

Gisteren een rapportage op de televisie over deze gebeurtenis. Een interview met één van dat zooitje ongeregeld. Hij wist zeker dat niemand in Geldermalsen een asielzoekerscentrum wilde. Zijn blik in zijn ogen en zijn hele houding verraadde het iq van een vis. Eigenlijk moet je zo iemand geen podium geven, lijk mij. Hij was nog steeds erg in zijn nopjes met wat er destijds gebeurd was; met het geweld en de dreiging. In het feit dat er geen opvang was gekomen zag hij zijn gelijk bevestigd. Geen journalist die hem tegensprak. Een stuk onbenul op de tv en niemand die er wat aan dee! Journalistiek broddelwerk!

Maar…er was ook nog een onderzoek geweest in Geldermalsen en uit dat onderzoek bleek dat een grote meerderheid van de inwoners wel degelijk een asielzoekerscentrum hadden gewild. Alleen de gemeenteraad. Die scheet inmiddels in haar broek van bangigheid (met de SGP voorop) en daarom kwam er geen vluchtelingenopvang in Geldermalsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *