Wat wil Geert Wilders?

Geert Wilders communiceert voornamelijk via Twitter met de wereld. Dat is lekker makkelijk, want niemand kan hem dan een vraag stellen. Ondertussen hangen hordes journalisten aan zijn Twitter-lippen en plukken zijn uitspraken van het web. Een groot deel van het volk krijgt zijn Tweets via de journaals op televisie toegetoeterd. One-liners zonder veel betekenis maar die het stomme volk wel in het hart raken en daarmee de samenleving ontwricht. Ik volg Geert Wilders niet op Twitter; ik kijk wel uit. Maar… omdat Arnon Grunberg vandaag echt een sterke en begrijpelijke ‘Voetnoot’ schreef over een tweet van Wilders, wilde ik die met eigen ogen lezen. Wat ik merkte toen ik op zoek ging, was dat het sinds gisterenochtend Geert Wilders-tweets regent over wat er in Brussel gebeurd is. Sinds duidelijk werd dat terroristen bommen en zichzelf hadden laten ontploffen is Wilders op zijn tweet-stoel gaan zitten en stuurt hij de ene na de andere tweet de ether in: “Als ik Minister-president word dan zal ik het islamitisch terrorisme verpletteren, onze grenzen sluiten en Nederland de-islamiseren”

Wat wil Geert Wilders nou eigenlijk? Grunberg heeft daar wel een idee van, zegt hij: Wilders wil een totalitaire staat; zonder de vrijheden die we nu hebben. Ik denk daar ietsje anders over. Ik denk dat Geert Wilders macht wil. Absolute macht. Hij wil een zonnekoning worden in ons bewolkte land. Alles wat hij zegt te willen, zijn middelen om dat doel te bereiken. Dat maakt hem zo immens gevaarlijk. Hij is bereid krachten los te maken in de samenleving louter om zijn doel te bereiken. Hij is bereid om het slechtste in mensen naar de oppervlakte te halen als hem dat macht oplevert. Hij heeft nu moslims als zondebok genomen maar voor hetzelfde geld had hij in plaats van moslims, joden genomen. Het gaat hem om de macht en wat hem macht kan opleveren, meer niet.

Ik kijk graag naar de geschiedenis. Ja, ik weet het: Wilders vergelijken met Hitler is niet productief; zal ik dus ook niet doen. Veel schrijvers beweerden na de tweede wereldoorlog dat de mens een beest is met een dun laagje vernis erover. Dat laagje vernis heet beschaving. Er hoeft maar iets te gebeuren en dat laagje valt weg en het beest komt naar buiten. Wat we nu meemaken is dat dat laagje vernis sleetse plekken vertoond. Zorgelijk! En Wilders ziet dat daar de winst te halen is en is fanatiek gaan krabben om dat laagje beschaving eraf te halen.

‘Als hij minister-president is, dan gaat hij het islamitisch terrorisme verpletteren’, tweet hij. Veilig toch? Hij gaat ons veiligheid garanderen…maar kan hij dat waarmaken? De laatste vraag is een relevante vraag voor ons (en we weten er ook het antwoord op) maar voor Geert Wilders absoluut niet relevant. Hij wil macht. Hij wil absolute macht en daarmee de vrijheid om ons onze vrijheid te ontnemen. Zo denk ik dat Grunberg en ik wel op hetzelfde eindpunt komen; Geert Wilders wil een eind maken aan de vrijheid. Maar daar gaat het Wilders niet echt om: Hij wil macht…heel veel macht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *