Dividendbelasting

Ik ben nooit zo’n socialist geweest van de grote tegenstellingen. Wat mij betreft staat er niet echt een kapitalist tegenover het proletariaat. De zaak is de afgelopen eeuw veel complexer geworden en partijen radicaal tegenover elkaar zetten, kan alleen maar tot veel ellende leiden. Dat is de reden waarom ik lid ben van een sociaaldemocratische partij. Maar met mijn gematigde houding, en met de gematigde houding van mijn partijgenoten moeten we natuurlijk niet door de grootkapitalist over ons heen laten lopen. De afgelopen jaren is een gouden tijd geweest voor grote bedrijven en abjecte grootverdieners. Daar zit ik goed mee in mijn maag, want mijn partij heeft aan die gouden tijd goed meegewerkt. Neem nou bijvoorbeeld de bankencrisis. Hoe zou Nederland er hebben voorgestaan als er geen bankencrisis was geweest. Het feit dat we miljarden belastinggeld in banken hebben moeten pompen en het feit dat we enkele grote banken hebben moeten nationaliseren, heeft de economie als geheel op een geweldige achterstand gezet. Bezuinigingsmaatregelen zijn er genomen om alles te kunnen financieren. Neem bijvoorbeeld alle bezuinigen op het onderwijs; de mogelijkheden om een hogere opleiding te volgen zijn juist voor de mensen met minder geld, veel moeilijker geworden. Mijn partij heeft daaraan meegewerkt. Stelen van de armen om de rijken te kunnen betalen…Zo laat mijn partij over zich lopen en zodoende heeft de kiezer massaal juist niet voor de sociaaldemocraten gekozen.

Gisteren was de voorman van de grote graaiers te gast bij Jeroen Pauw. Hij bleek een buitengewoon irritant en pedant mannetje zonder enige politieke voelsprieten. Hij kwam op voor zijn achterban maar ik vraag me af of zijn achterban daar zo blij van moet worden. Hij wilde graag een beter ondernemersklimaat. Daar word ik boos van. Een beter ondernemersklimaat? In Nederland? Volgens mij is het zo dat de Nederlandse belastingbetaler zowel de winst als de verliezen van onze graaibanken betaald heeft. Is me dat even een gunstig ondernemersklimaat! Bedrijven vestigen zich graag in Nederland omdat er heel veel belasting niet geheven wordt die elders wel betaald moet worden. Nederland staat op de zwarte lijst van belastingparadijzen. Hoezo slecht ondernemersklimaat? Hans de Boer kijkt geen millimeter verder dan zijn gedesignde bril dik is; een man waar je weinig aan hebt als ondernemer. In een tijd waarin mensen zich goed herinneren hoe grote bedrijven het belastinggeld opeiste dat eigenlijk bedoeld was voor onderwijs en zorg, mag een voorzitter van het VNO-NCW wel wat diplomatieker zijn weg door de porseleinkast zoeken.

Dat Rutte gelogen en gedraaid heeft over het al of niet bestaan van memo’s, het zal me worst wezen. Misschien leuk voor later om te achterhalen hoe we er ingevlogen zijn. Nu moeten we ons focussen op de maatregel zelf. Het afschaffen van de dividendbelasting. Daar moeten we dus niet invliegen. Zo’n groot bedrag aan belastinginkomsten verliezen aan de superrijken, dat moet je niet willen. De dividendbelasting bestaat weliswaar niet in Engeland, maar in alle andere ons omringende landen wel degelijk. Vaak is die belasting hoger dan in Nederland. Nederland heeft al een uitstekend ondernemersklimaat en die dividendbelasting moet blijven zodat het geld goed uitgegeven kan worden aan bijvoorbeeld onderwijs en zorg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *