Pakistan

Gisteren was er een protestdemonstratie in Rotterdam tegen terrorisme. Het bijzondere van deze demonstratie was dat hij georganiseerd was door Moslimorganisaties en dat burgemeester Aboutaleb meeliep en de menigte toesprak. Ik zie dat moslimorganisaties duidelijker van zich willen laten horen; dat ze hun trouw aan Nederland en de Nederlandse grondwet willen tonen. Wellicht slaat het Wilders wat argumenten uit handen. In die zin vind ik het allemaal wel positief. Aan de andere kant voelt het allemaal niet erg lekker. Niet echt spontaan. Net alsof men gezegd heeft: Goed, we willen wel demonstreren, maar dan niet alleen voor aanslagen in Europa maar ook tegen alle terreurdaden buiten Europa… Alsof men voorwaarden gesteld heeft. Dat maakt het allemaal een beetje onecht. Op een paar idioten na is echt iedereen tegen terreur; waar ook ter wereld. Maar hoe dichterbij, hoe meer media-aandacht. In Pakistan zullen de kranten niet vol gestaan hebben met nieuws over de aanslagen in Brussel; dat is daar een ver-van-mijn-bed-show. Zelfs aan het overlijden van Johan Cruijff zal men daar nauwelijks aandacht hebben besteed, schat ik zo in.

Ik verplaats mij nu dus buiten Europa… Gisteren werd Pakistan getroffen door een bomaanslag. Een terreurdaad. Doorgaans maak ik me niet schuldig aan racisme, maar hier op mijn eigen blog, moet ik toegeven…. Ik schreef al eerder over Pakistan. Daar gebeuren zulke gekke dingen, schreef ik, dat je je soms afvraagt of er geen sprake is van een weeffout. Uit de binnenlanden van Pakistan komen soms berichten door… Lachwekkend, maar als je beseft wat het voor de slachtoffers betekend, dan rijzen de haren je te berge. Een meisje van veertien die veroordeeld wordt tot verkrachting door alle mannelijke dorpsgenoten omdat haar neef een geit gestolen heeft. Dat soort dingen. Hoe kom je erop!

Gisteren werd er dus in Pakistan een bomaanslag gepleegd. Bomaanslagen zijn daar aan de orde van de dag. Ben je het met een politicus niet eens, blaas haar op. Ben je het met een godsdienst niet eens, blaas de mensen op. Dat is zo de gewoonte in Pakistan. Vind ik dat erg? Ja, dat vind ik erg. Ik gun elk mens alle voorspoed en geluk, maar in Pakistan lijkt me dat moeilijk haalbaar; te veel idioten op een kluitje, vrees ik. Een groot deel van de huidige vluchtelingenstroom bestaat uit Pakistani. Kan ik me voorstellen; als ik in dat land woonde, wilde ik er ook weg.

Die bomaanslag, dus…Gisteren heeft iemand zich opgeblazen vlak bij een plek waar kinderen aan het spelen waren en hun moeders toezicht hielden. Ik stel me de zandbak in het Vondelpark voor op een mooie zomerse dag, zo moet het er hebben uitgezien. Op die plek speelden vooral Christelijke kinderen. Dus…wat doe je als rechtgeaarde terrorist, je vult al je zaken met spijkers en andere voorwerpen die goed wonden kunnen veroorzaken, je maakt een bomgordel en je blaast je op in de buurt van de zandbak. Zo doe je dat in Pakistan.

Pakistan, is dat niet een land waar men de beschikking over atoomwapens heeft? De wereld zou bang moeten zijn…heel erg bang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *