Advies voor Reinier van Zutphen

Nadat het aangekondigde gedwongen vertrek van Marc Dullaert in de publiciteit was gekomen, vertelde de kinderombudsman in het achtuurjournaal hoe verschrikkelijk hij zijn ontslag vond. Marc Dullaert is een populaire man. Met zijn energieke strijd voor kinderrechten (en wie is daar nou tegen?) heeft hij grote sympathie gewonnen. Zeer emotioneel stond hij voor de camera en vroeg, ja smeekte, of hij niet nog een paar maanden langer zijn functie mocht vervullen. Hij had zoveel contacten…Het ging niet om zijn persoon (dat het hem trof, heel erg jammer, maar helaas)….Hij kon nog zoveel betekenen voor de functie…hij kon zorgen voor continuïteit…Dat was zo belangrijk… Kortom, wie geen tranen in zijn ogen kreeg… Maar wat gebeurde er in werkelijkheid: Marc Dullaert tekende het doodvonnis van zijn baas, de ombudsman Van Zutphen.

De baas zijn, betekent niet dat je onkwetsbaar bent. Hoe gaat Reinier van Zutphen daarmee om? Nog zit de ombudsman in het zadel, maar voor hoe lang nog? Zo te zien is hij zonder veiligheidsriemen in een achtbaan terecht gekomen en wordt hij door elkaar geschud, in de afgrond gegooid en net op het laatst weer omhooggestuwd. Het is wachten op het moment dat hij uit het karretje geslingerd wordt. Zo ver is het nog niet, maar de fatale bocht is in zicht.

(Een akelig deja vu. Mijn geliefde die voor mijn ogen werd neergesabeld en uitgekotst en ik machteloos toe moest zien hoe haar vonnis werd voltrokken. Ik kon alleen maar troosten.)

De hele machinerie is op gang gekomen en de vraag is, hoe stop je die weer? Wat moet je doen als de hetze op gang gekomen is? Hoe keer je het tij? Ik zie drie mogelijkheden:

  • Probeer sympathie terug te winnen en werp je dilemma’s met je slachtoffer in de openbaarheid. Laat de buitenwereld weten wat voor enorme klootzak die Dullaert is. Dat hij met zijn gore poten niet van kinderen kan afblijven…(bijvoorbeeld) Hou je wel aan de waarheid, want de waarheid komt altijd boven tafel. Heb je gelogen, dan hang je alsnog. Je hebt een groot probleem als je eigenlijk geen argumenten tegen Dullaert hebt.
  • Geef je fout toe en sluit Dullaert in je armen. Het gezichtsverlies is enorm, maar dat gaat voorbij. Ondertussen blijf jij de ombudsman; blijf jij de baas. Hoewel…Dullaert is dan wel uitgegroeid tot een enorme factor van betekenis; je kan niet meer om hem heen. Tenzij…(geen idee, maar daar kan je dan nog even over nadenken.)
  • Je wilt helemaal niets met Dullaert maar hij heeft slechts publicitair moeilijk te benoemen negatieve kanten…(voorbeeld: hij stinkt uit zijn mond) Dan mijn ultieme advies: Treedt af! De storm gaat meteen liggen. Iedereen heeft zijn zin en jij kan je aan je hobby wijden.

En ik? Wat hoop ik? De hetze tegen Van Zutphen heeft mij ook beïnvloedt. Bij mij heeft hij zijn goodwill verspeeld. Ik hoop dat hij aftreedt. Niets menselijks is mij vreemd… Wat voor hobby zou van Zutphen hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *