Maar liever hier geen islamieten.

Ik ben uitgenodigd voor de nieuwjaarsborrel van de PvdA. Niet zo gek want ik ben al jaren lid. De vorm van de uitnodiging was opmerkelijk, namelijk een rap fight. Met een tegengedicht werd gereageerd op een gedicht van Theodoor Holman. Holman publiceerde zijn gedicht in zijn dagelijkse column. Hij publiceert zijn column in het Parool en deze is van 18 december. Ik las die bewuste column zojuist…en meteen een paar anderen van dezelfde schrijver. Ik schrijf ook (bijna) dagelijks een column. Vergelijkenderwijs met Holmans column, doe ik het nog niet zo slecht, zag ik. Kan zijn dat ik net wat missers heb gelezen. Kan zijn dat hij juist die columns geschreven heeft in de tijd dat hij in onmin leefde met zijn geliefde, maar wat ik las was niet best.

Ook van Holmans schrijfsel op 18 december kan ik niet blij worden. Hij zet zich neer als mijn politieke tegenstander, maar dat maakt niet uit. Ik verwacht van hem scherpe formulering, heldere logica en humor. Ik hoef niet overtuigd te worden van zijn politieke mening, maar ik wil wel een interessante column lezen. Holmans column is dat niet.

In zijn ‘gedicht’ somt hij steeds vier soorten mensen(?) op om vervolgens te zeggen dat hij hier liever geen islamieten wil. Holman schrijft: ‘Geef mij maar 60.000 joden. Of 60,000 christenen. Geef me 60.000 kinderen. Of 60.0000 atheisten. Maar liever hier geen islamieten.’ Over het lijstje wat hij wél schijnt te willen, heb ik lopen nadenken. Is dat een raadseltje: Wat hoort er in het rijtje niet thuis? Wat doen die ‘kinderen’ daartussen? Wil hij islamitische kinderen dan wel hier? Onduidelijk en niet logisch. Zit geen rijm in, geen ritme en geen vuur. Net zo opwindend als een miezerige zondagmiddag…

De volgende opsomming maakt het alleen maar erger: Hij heeft liever homo’s, hoeren, zwarten en gelen (hier? Of ergens anders?), dan dat hij hier islamieten heeft. Sjonge, zo slap heb ik het zelden gegeten. Dat kunnen we wel beter…Wat dacht je van: Geef me hoeren, geef me boeren, geef me tieten geef me bieten maar rot op met islamieten! Die zit! Ook geen logica, maar wel ritme, rijm en vuur! Geen logica is wel een probleem, want Holman beweert: ‘Mijn wapens zijn de logica en de rationaliteit’. Dat zie ik in zijn gedichtje nou ook niet direct terug.

Theodoor Holman zegt: Geef me 60.000 Fred Teevens. Maar liever geen islamieten. Laten we daar even op herkauwen. Het standpunt over islamieten lijkt me duidelijk; weg ermee! Wie of wat ze zijn, maakt niet uit: weg ermee! Het standpunt over Fred Teeven… Onze crimefighter heeft een grote crimineel vier miljoen gegeven, blijkt uit onderzoek. Teeven heeft vier miljoen wit gewassen. Wat is nu precies Holmans standpunt? Wil hij dat georganiseerde criminaliteit gelegaliseerd wordt? Geen subsidie naar de muziekschool maar wel naar de bv Holleeder?

Holman zegt te gaan strijden met zijn wapens: Logica en rationaliteit… Van die strijd tegen de islamiet verwacht ik weinig. Als logica en rationaliteit zijn wapens zijn (gelukkig noemt hij geen humor!), dan zie ik de strijd somber voor hem in. In eerste instantie dacht ik aan een strijd als Don Quichot… maar de strijd van de ezel van Sancho Panza komt wellicht dichter in de buurt.

PvdA…zo’n tegengedicht in een uitnodiging; ik hou daar eigenlijk niet van. Hoe goed bedoeld ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *