Teun van de Keuken schrijft in zijn Volkskrant-column over holle frasen die hij tegenkomt. Bij Randstad kan je: ‘Worden wie je bent’. Deze frase ergert hem. Van de Keuken stelt dat je bent wie je bent, dus, hoe kan je worden wie je bent? Een leuke vraag. Die vraag stelt hij aan de persvoorlichter van Randstad. Zij vertelt dat Randstad mensen helpt bij het zoeken naar werk dat echt bij hen past. Daardoor kunnen ze zich ontwikkelen tot de mens die ze willen worden. Daarop concludeert Van de Keuken dat de slogan niet ‘Worden wie je bent’, maar ‘Worden wie je in de toekomst wilt zijn’ moet zijn.
‘Worden wie je bent’ wordt niet alleen door Randstad gebruikt. Ook in de Vrije School-beweging kom je deze slogan regelmatig tegen. Toen ik de Randstad reclame zag, was ik er dan ook even van overtuigd dat het reclamebureau haar wortels in de antroposofie had. (Kan trouwens nog altijd zo zijn.) Wat mij opvalt aan de uitleg van de Randstad voorlichter is dat ze ziet dat de mens over een wil beschikt. Ze ziet dat mensen (met behulp van Randstad) werk krijgen zodat ze een carrière pad gaan bewandelen dat (wellicht) eindigt op de plek die ze willen. De persvoorlichter legt erg de nadruk op de wilsbeschikking van de mens. Dan kom je inderdaad niet uit bij de slogan die Randstad gebruikt.
Daar denkt de vrije school beweging heel anders over. Niet dat ze ontkennen dat je een eigen wil hebt, dat heus niet. Maar die eigen wil speelt geen rol bij ‘Worden wie je bent’. De antroposofie gaat ervan uit dat er een kern is in jou als persoon. Een onsterfelijke kern die steeds weer terugkeert op Aarde in een Aards lichaam. Deze kern heeft een bepaald streven en loopt daarom een bepaald pad af; het karma. Als de ziel incarneert in een lichaam, dan is dat dus al wat; het is de kern van wat je bent. Alleen het fysieke lichaam weet dat nog niet. De vrije school probeert je in contact te brengen met die onsterfelijke kern die in je zit. Zo wordt je dus wat je al was. Vanuit dat perspectief is de slogan dus juist. Ook als je het wat Aardser vertaalt. In ieder persoon zit een kern. Die kern bestaat uit wensen en talenten en erfelijkheid en wie weet wat nog meer. De rest van je leven ben je aan het ontdekken wat je talenten, je wensen zijn en wat je aan erfelijke grappen en grollen hebt meegekregen. Aan het eind van de rit heb je die kern helemaal ontdekt en is je leven er ook naar gevormd en ben je dus geworden wie je al was.
Vergeet je de uitleg van Randstads persvoorlichter en neem je mijn Aardse uitleg, dan klopt de slogan van Randstad dus ook. Talenten, wensen en geërfde eigenschappen ontdek je vaak het best door het werk wat je doet. Zo ontwikkel je je naar wat je hebt meegekregen en wordt je dus wie je bent. Kom op Randstad, wat meer pit ten opzichte van Teun van de Keuken!
Soms ben ik best een beetje jaloers op mijn manager. Hij heeft andere dingen in zich dan ik. Gewetenloos jaagt S. zijn carrière na. Hij is nu manager, maar, ‘Make my words’, hij streeft naar zitting in de Raad van Bestuur. Daarvoor gaat hij door roeien en ruiten. Moraal zegt hem evenveel als armoede; niets dus.
Geen plek in de Raad van Bestuur dus voor mij. De nietsontziende carrièrejager ontbreekt in mij. Ik zal dan ook nooit veel macht hebben. Ik zal ook nooit veel geld hebben. Maar wel meer dan genoeg, gelukkig.
Ik word dagelijks meer wie ik ben…dat maakt mijn leven een uitdaging! Echt waar, Teun van de Keuken!