Paleizen rond Compiegne

Deze vakantie hebben we een paar kastelen bezocht waar de voormalige koningen en keizers van Frankrijk gewoond hebben. Ik kan me goed voorstellen dat velen zonder hoofd of compleet verguisd zijn geëindigd. Wat een pracht en praal. Wat moeten die vorsten een hoop belastinggeld gekost hebben! Maar wat lieten ze een fantastische kunstschatten na. Vooral de schier onbekende keizer Napoleon III wist van wanten en koning Louis Philip. Maar het paleis van Versailles van Lodewijk XIV mag er natuurlijk ook wezen. Eigenlijk is het best onrechtvaardig dat Lodewijk VI zonder hoofd eindigde. Vergeleken bij zijn voorvaderen en nazaten was hij best bescheiden.

We begonnen onze paleizentocht in Chantilly. Een plek waar je een oud kasteel zou verwachten omdat er altijd leden van de koninklijke familie hebben gewoond. Maar nee, geen oud kasteel, wel oude fundamenten maar een relatief modern kasteel daarop gebouwd. Tijdens en na de Franse revolutie waren de stenen van het oude paleis gebruikt om huizen voor de burgers te bouwen. De broer van koning Louis Philip liet het kasteel in de stijl van zijn tijd opnieuw herbouwen; de romantiek. Louter en alleen om zijn enorme kustverzameling te kunnen herbergen en…tonen. Hij had bepaald dat het kasteel na zijn dood een museum zou worden. Het tegenwoordige museum herbergt één kunstwerk van de buitencategorie; het getijdenboek dat de gebroeders van Limburg maakten voor de hertog van Berry in de middeleeuwen. Dat kan men niet tentoonstellen omdat slechts het tonen van het kunstwerk het al zou beschadigen. Er ligt wel een zeer goede facsimile uitgave. We zullen het daarmee moeten doen. Daarnaast nog vele kamers in stijl, schilderijen, beelden, geweldige tuinen met overal fontijnen…grandeur!

Gisteren waren we in Compiegne en bezochten we het keizerlijke paleis. In eerste instantie gebouwd door Lodewijk XV maar later verbouwd tot haar huidige staat door Napoleon Bonaparte. Het mooie van dit paleis is dat men de zalen heeft gereconstrueerd naar de inrichting onder Napoleon. Ik moet zeggen zeer indrukwekkend! Omdat we weinig begrepen van wat een van de medewerkers zei behalve dat het erg uniek was omdat je er zonder gids niet mocht komen, hadden we ons, naar later bleek, opgegeven voor een tochtje door het in hetzelfde gebouw gehuisveste automobiel museum. Het opmerkelijkste was: De eerste auto…die stond daar.

Die vorstenhuizen bouwden een hoop kastelen en moeten onmogelijk duur zijn geweest; ik begrijp wel waarom Frankrijk een republiek geworden is! Maar wat hebben al die vorsten een hoop moois achtergelaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *