Frits’ Libris literatuurprijs 2016!

Ik heb ze nu allemaal gelezen. De volledige shortlist van de Libris-literatuuurprijs. Ik kan me nu een oordeel vormen en…ik kan zelf de prijs toekennen. Ik weet nu waarover ik spreek. Ik moet zeggen er zitten fantastische boeken bij en ik heb ook wel een beetje moeite gehad om de juiste volgorde te bepalen. Maar het is me gelukt. Omdat ik alle boeken gelezen heb, mag ik een oordeel uitspreken!

De volgende boeken stonden op de lijst: (in de volgorde dat ik ze gelezen heb):

Ik begin onderaan…

Muidhond – Inge Schilperoord

De roman had niet op de lijst moeten staan. Een slecht geschreven, ongeloofwaardige roman. Wellicht een case uit de praktijk van de schrijfster. Is geen literatuur omdat de schrijfster het vak niet verstaat. Onbegrijpelijk dat de roman genomineerd is.

Als de winter voorbij is – Thomas Verbogt

Ik weet niet hoe een roman over ditjes en datjes en wat toevallige ontmoetingen op de lijst kan komen. Heb de roman met veel moeite uitgelezen; Ik had dat mezelf opgelegd. Hoewel soms wat dikdoenerij is het een roman die nergens over gaat. We gaan Thomas Verbogt snel vergeten tenzij hij een boek schrijft dat er echt toe doet. ‘Als de winter voorbij is’ is compleet helemaal niets.

Connie Palmen – Jij zegt het

Een mooie roman. Je leest hem vrij snel uit. Alleen haar taalgebruik… Haar taalgebruik vereist een heel hoog IQ en een enorme woordenschat. Dat is absoluut een zwakke kant van deze roman. Aan de andere kant kent de roman ook een vlot geschreven, lekkere plot. Je beweegt je even onder iintellectuelen…vandaar misschien het vaak erg hoogdravende taalgebruik. De titel slaat, wat mij betreft nergens op… Ik begrijp hem in ieder geval niet.

Alex Boogers – Alleen met de goden

Een lekker geschreven vlotte roman over een jongen die zich uit zijn milieu knokt. Grof en ruw geschreven, maar ook verschrikkelijk zacht en beeldend. Mooie vergelijkingen. Een roman die leest als een trein. Ik heb er erg van genoten. De schrijver schurkt erg aan tegen andere schrijvers die de zelfkant zochten. Dat vind ik een zwakke kant.

P.F. Thomese – De Onderwaterzwemmer

Een fantastische roman. Het eerste deel slaat in als een bom. De paniek. De volledige ontreddering. Echt subliem. Later zakt de roman wat in, maar alleen al voor dat eerste deeltje zet ik deze roman heel hoog op mijn lijst.

En de winnaar is:

Joke van Leeuwen – De onervarenen

Een fantastische roman over een groep armoedzaaiers die naar de west worden gebracht in het begin van de 19e eeuw om daar een kolonie te beginnen. De loodzware overtocht, de zieken, de doden. Dan het harde werken en de godsdienstwaanzin om het kwaad te bezweren. Alles geschreven in een heerlijke stijl. Zo helder als glas. Mijn absolute favoriet! De terechte winnaar van Frits’ Libris literatuurprijs 2016!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *