Klauwbekappen

Een bijna paginagrote foto laat vandaag in de krant een koe zonder poten zien. Een grote machine zien we met aan de voorkant een koeienkop. Ze kijkt ons aan of ze er heel gewoon uitziet. Of ze net lekker stond te grazen toen de fotograaf haar met zijn klikkende fototoestel kwam storen. ‘Heb ik soms iets van je aan’ lijkt ze een beertje snibbig te denken of: ‘Kijk naar je eige!’. Inderdaad wel beschouwd zit alles waar het hoort. De uier hangt tussen de achterpoten, maar de achterpoten en de voorpoten zijn juist de poten van de machine.

Het is een klauwbekapbox waar de koe in hangt. Haar poten zijn van de grond zodat de klauwbekapper de koe kan klauwbekappen. Ja…proef die woorden maar eens! De spellingscontrole slaat rood uit. Hoe zitten deze woorden in elkaar en waar komt de klemtoon en hoe zitten de lettergrepen? En… wat betekent het woord precies.

Sinds de crisis jaren geleden met mond-en-klauwzeer waarvoor duizenden koeien moesten worden vernietigd (dat betekent dus doodgemaakt en gecremeerd en niet geslacht en opgegeten), weet ik dat koeien klauwen hebben. Niet alleen onze poes Ida heeft klauwtjes. Klauwtjes zijn niet die scherpe nageltjes die de kat in je dijvlees drijft op het moment dat ze het erg naar d’r zin heeft. Klauwen zijn ook de hoeven van het koebeest.

Is het klauwbek-appen en dus een klauwbek-appbox? Dat is wat ik in eerste instantie las. Maar dan gaat je brein met het woord aan de haal. Dan wordt het al snel een blauwbek-appbox. Maar de koe heeft helemaal geen last van de kou. Bovendien appt een koe niet; Whats-Appen doen eigenlijk alleen mensen…dacht ik. Natuurlijk gaat het hier om een klauwbekap-box. Wie weet dat nou niet! Maar als je het werkwoord klauwbekappen niet kent…

Klauwbekappen

Klauwbekappen blijkt al eeuwen praktijk. Het is het schoonmaken en bijsnijden van de hoeven van de koe. Dit ter voorkoming van ziektes als stinkpoot en zoolbloeding. De koe op de foto berust in haar vernederende houding, zo lijkt het. Ze kan er helemaal niets aan veranderen. Ze werd de box in gelokt en op het moment dat ze op precies de juiste plaats stond werd ze van de grond getild en werden haar poten in behandelbare posities gewrongen. Met mes en borstel worden haar poten van stront en andere viezigheid ontdaan. Vervolgens pakt de klauwbekapper de slijptol en slijpt hij haar hoeven aan alle kanten bij. Ik neem aan dat hij tot slot de hoef polijst…maar dat wordt niet verteld. Als de klauwbekapper (wat een heerlijk woord!!!) zijn werk gedaan heeft, wordt ze weer op de grond gezet en kan ze met frisse voeten de wei in. Toch wel fijn dat er een klauwbekapper is en dat voorkomen wordt dat ze aan de italiaanse stinkpoot gaat lijden!

Waarom ben ik zo gek op koeien? Bijna vakantie! Lekker Kamperen. Dicht bij de natuur en de koeien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *