Falafel op koningsdag

Vandaag een recept voor broodje Shoarma in de Volkskrant. Sorry, ik haal daar mijn neus voor op. Broodje shoarma van varkensfilet. Dat gaat wel ver! Broodje shoarma vindt haar oorsprong in het Midden-Oosten. Daar haat men varkens evenveel als elkaar. In het Midden-Oosten vieren ze bijna hun zeventigste verjaardag van de haat. Kan je nagaan hoe erg shoarma en varken bij elkaar horen. Goed, een misser dus. Kan gebeuren. Wellicht kan ik beter kijken naar een voltreffer die ik ooit uit de krant heb geplukt en die als de vegetarische tegenhanger van de shoarma voelt; de falafel. In ons door vegetarisme gespleten (ex-)gezin een hit van de bovenste plank. De vegetarische helft van ons gezin voelde zich in het zonnetje gezet en de vleeseters misten geen vlees. De falafel, gefrituurde balletjes van gekruide bonen opgediend in een pitabroodje met sla. Bij ons de vaste prik op verjaardagen. Het liefst met kippen- en tomatensoep vooraf. Twee soorten versgemaakte soep; eentje voor de veggies en eentje voor de carnivoren. Wat een luxe!

Dat recept dus uit de Volkskeuken van jaren geleden. Koop je een falafel in de MOAZ, dan lijkt de mijne daar verdomd veel op. Maar ik heb inmiddels ook falafel in Teheran gegeten. Die smaakte anders, maar toch weer hetzelfde. Wat fijner van structuur. Daar gebruikte ze geen pita, maar uitgehold stokbrood.

Later werd de echtheid van mijn falafel bestreden…ja…familieleden vonden niet dat ik me aan het originele recept hield. Een ei erdoor om de boel lekker bij elkaar te plakken, bijvoorbeeld, dat hoorde niet. Ook kikkererwten…dat hoorde ook al niet. Het moesten gedroogde tuinbonen zijn… Maar mijn Josien en mijn jongetjes gingen om mijn falafel en mij heen staan. Mijn falafel was de enige en de ware. De lekkerste de knapperigste en de smeuïgste.

In de Volkskrant van vandaag de oproep om op koningsdag een lekker broodje shoarma te gaan eten op straat. En als je dat niet wilt vanwege kou en regen: Maak het broodje dan zelf. (van varkensvlees … huil … huil). Mijn advies: maak voor de veggies een heerlijke falafel:

(Ga eerst op zoek naar de lekkerste pitabroodjes. Volgens Rinke te koop op de zaterdagmarkt in de jordaan. AH pita’s kunnen ook…maar dan moet je het zelf maar weten…)

Doe een kopje bulgur in een pannetje en giet daar kokend water op. Dekseltje erop en laten wellen.

Neem een halfliterblik kikkererwten. Gooi zonder vocht in een blender. Voeg daaraan toe een teen knof, een halve ui, een handje peterselie, het sap van een halve citroen, een theeleper gemalen komijn, cayennepeper en zout naar smaak en twee eitjes. Blenderen tot het een egale massa is met groene puntjes.

Meng de uitgelekte bulgur door de kikkererwtenpasta. Roer er vervolgens net zolang paneermeel doorheen totdat je er vertrouwen in hebt dat je er balletjes van kan rollen. Frituur de balletjes en stop ze daarna in een warmgemaakt pitabroodje met wat sla. De zuurkoolsalade van Yvette was afgelopen zaterdag een doorslaand succes bij de falafel, maar dan moet je maar even bij Yvette van Boven gaan buurten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code